De waarheid over Paleo

Waarheid over PaleoDe één noemt het het Paleo dieet, de ander noemt het een oerdieet of een Caveman Diet. Hoe dan ook, met Paleo wordt de levensstijl bedoeld die onze voorouders erop nahielden toen ze nog met knuffels achter bizons aanjoegen en in grotten woonden.

Zogenaamd een gezonde periode, want de mensen destijds hadden niet te kampen met allerlei kwaaltjes waar wij wel mee zitten. Denk daarbij aan een te hoge bloeddruk, slaapproblemen, een te hoog cholesterol, diabetes en ga zo maar even door. Overgewicht? Dat kwam toen al helemaal niet voor. Ze moesten er veel te hard voor werken om vet ook maar enigszins de kans te geven.

Het Paleo dieet is erg populair onder een bepaalde groep mensen die wil afvallen. Ze volgen het dieet en dat is vrij streng.

 

Regels van Paleo

Het dieet kan gevolgd worden als je producten in haar onbewerkte variant nuttigt. Dat betekent dat je groenten, fruit, vlees en vis eigenlijk onbeperkt mag eten en drinken. Zolang er maar geen gebruik is gemaakt van sausjes en E-nummers om het eten op smaak te brengen of langer houdbaar te maken.

Dat houdt in dat je in de supermarkt weinig kan vinden en dus echt naar de speciaalzaak moet. Vlees haal je bij de slager, kip bij de poelier en vis bij de visboer. Ook groenten en fruit komen bij voorkeur bij de groenteboer vandaan.

Daarmee is het zeker allemaal een stuk gezonder en beter dan wanneer je het eten in de supermarkt koopt, lekkerder vaak ook, maar loopt het dieet ook wel behoorlijk in de papieren. Het is duur om een dieet als Paleo te blijven volgen.

 

Werkt het dieet wel?

Is het de moeite waard om het Paleo dieet te volgen en al die producten in huis te halen? Als je dat wil en het geld ervoor hebt, is het zeker de moeite waard. De resultaten van het Paleo-dieet zijn verbluffend. Je kan er in korte tijd veel gewicht mee verliezen, maar komt er ook nog lekkerder door in je vel te zitten. Mensen verbranden met het Paleo dieet snel hun buikvet, maar ook vet op de heupen en billen verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Wanneer je de vraag dus stelt of het dieet werkt, is het antwoord zeker “ja”. Maar als je de vraag zou stellen of het niet anders kan dan Paleo, is het antwoord “nee”.

 

De waarheid achter Paleo

Het Paleo-dieet lijkt in heel veel facetten op het koolhydraatarme dieet in combinatie met het eiwitdieet. Veel vlees, vis en gevogelte zijn daar de voorbeelden bij uitstek van. Maar deze producten kun je klaarmaken met bijvoorbeeld noten en zaden en lekker veel groenten of fruit. Die kun je gewoon voordelig in de supermarkt halen en het effect zal nog steeds heel goed zijn.

Het is bekend dat je met een koolhydraatarm dieet in vrij korte tijd heel veel gewicht kan verliezen en lekkerder in je vel komt te zitten. Net als bij het oerdieet Paleo dus, eigenlijk.

 

Voordelen en nadelen op een rijtje

Het koolhydraatarme dieet en het Paleo-dieet hebben dus veel met elkaar gemeen. Maar door een koolhydraatarm dieet te gaan volgen, houd je een groot deel van de voor- en nadelen gewoon vast. Zo kun je:

  • Met een koolhydraatarm dieet al snel 2 kilo in de week verliezen;
  • Heerlijke gerechten bereiden op basis van een grote hoeveelheid recepten;
  • Vrij goedkoop afvallen en op gewicht komen.

Maar wanneer je dus wel het geld hebt en graag een strenger dieet volgt om sneller tot resultaat te komen, is het zeker aan te bevelen om het Paleo-dieet een kans te geven.

 

Conclusie

Paleo en het koolhydraatarme dieet hebben veel overeenkomsten. Eigenlijk kun je het Paleo-dieet wegzetten als de duurdere variant van het koolhydraatarme dieet, waarbij je zeker lekkerder eten in huis haalt dan bij een gewoon koolhydraatarm dieet. Maar over het algemeen zal het effect van het Paleo-dieet niet heel veel anders zijn dan het effect van een koolhydraatarm dieet. Beide diëten zijn gericht op het verliezen van overtollige kilo’s en zullen je helpen om snel af te rekenen met vet rond je buik, heupen en billen. En dat allemaal terwijl je gewoon lekker kan blijven eten en drinken, zonder je schuldig te voelen!

Dus… Ben jij klaar voor Paleo? Of ga je liever voor koolhydraatarm?

Bewaren